De Zeeuwse Federatie Sloeproeien.

Geplaatst op 14-08-2018 om 23:19  
  • De Zeeuwse Federatie Sloeproeien
 

De avond begint met een diner bij Brasserie Oostdok. Gelegen in het Jachthavengebied Oostwatering, met uitzicht over het Veerse Meer, is de toon gezet door weer een uniek stuk Zeeland, in een prachtige omgeving. Na het diner worden we bij het naastgelegen jachthavengebied opgewacht door een paar doorgewinterde sloeproeiers.

Onder het mom van “competitie verbroedert”, nemen de leden van de Kamer voorafgaand aan de vergadering plaats in twee ruime, 10-persoons sloepen: de “Dolfijn” en “Kaapse Pracht”. Mogelijk gemaakt door respectievelijk vereniging Sloeproeien EPZ en de Zeeuwse Deernen, volgt een sportieve competitie van sloeproeien tussen de leden. Arbitrair opgesplitst in twee teams wagen zij een poging om deze zeer competitieve sport en vooral ook Zeeuwse aangelegenheid met plezier te mogen ondervinden.

Zeeland heeft een eigen Zeeuwse Federatie Sloeproeien, ontstaan in de jaren ’80. De federatie is vooraf gegaan door de “Veerse Meer Sloepenrace”. Deze kent zijn oorsprong in een kroegje op Terschelling, waar een aantal Zeeuwse roeiers, na de inspanning van de geroeide HT ’87, onder het genot van enige biertjes in hun enthousiasme vonden dat ook in Zeeland een sloepenrace georganiseerd moest worden. Deze sloepenrace, genaamd de “Veerse Meer Sloepenrace”, later bekend als “De Veerse Meerrace” werd voor het eerst geroeid op 25 juni 1988 en is in totaal 7 keer gehouden. De race genoot landelijke bekendheid, groeide uit tot het derde roei-evenement van Nederland en stond bekend als één van de gezelligste wedstrijden. Wie de ambiance van Veere kent, heeft weinig fantasie nodig om te erkennen dat de gezelligheid van het stadje Veere een belangrijke factor is geweest in het slagen van dit roei-evenement.

Met veel dank aan de verenigingen Sloeproeien EPZ en de Zeeuwse Deernen, en natuurlijk begeleidende stuurmannen Martin Oosterveld, Jan Sinke en Lourens Dierckx!

Na de sportieve activiteit volgt de plenaire welke voornamelijk in het teken staat van de aankomende activiteit t.b.v. het goede doel: de Mosselparty Goes. Juniorkamer de Bevelanden organiseert op 24 oktober 2018 het – in Goes en omstreken – welbekende netwerkevent Mosselparty Goes. Oorspronkelijk ontstaan vanuit Juniorkamer de Bevelanden steunt men, mede vanuit deze historie, ieder jaar een goed doel. De opbrengst uit de kaartverkoop en aanvullende bijdragen en donaties brengen ieder jaar weer een mooi bedrag op. Ook dit jaar is er weer een goed doel gevonden dat op onze steun mag rekenen, namelijk: Stichting Kinder Diabetes.